Teinpä eilen fenkolirisottoa Kotilieden ohjeella. Kokeilin taannoin fenkoli-mascarpone-pastaa ja se onnistui niin hyvin, että päätin testata fenkolirisotonkin. Ihan ohjeen mukaan, ajattelin taas kunnes kirjoitin ohjeen tähän:
2 rkl öljyä (tätä noudatin tarkasti, käytin jopa mittalusikkaa)
1 salottisipuli (eli tässä tapauksessa yksi punasipuli, koska muuta ei sattunut olemaan)
1-2 valkosipulinkynttä (kolme pientä kynttä)
1 tl sahramia (jopa tätä laitoin!)
3 dl carnaroli-risottoriisiä (tämä meni ohjeen mukaan!)
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu (tai 1 dl valkoviiniä) (laitoin tietenkin desin valkoviiniä)
noin 7 dl kasvislientä (litra, litra sitä meni, ja vielä pieni loraus vettä päälle, kun risotosta meinasi tulla tönkköä)
noin 1 dl parmesaaniraastetta (meillä mitään juustoja laiteta risottoon, meillä luotetaan pääraaka-aineiden makuun)
(suolaa) (ei totisesti tarvinnut laittaa, koska kasvisliemijauhe oli turhankin suolaista)
25 g (sitruuna)voita (rypsiöljyä hyvä loraus)
2 dl silputtua kevätsipulia (ja taas punasipulia, koska edelleenkään kaapista ei löytynyt muuta)
2 fenkolia (kyllä, nämä laitoin!)
mustapippuria myllystä (en laittanut, ei sitä kaivattu)
Fenkoli passasi tosi hyvin risottoonkin. En kyllä ole vielä keksinyt mihin se ei passaisi ?
En ollut ehkä ikinä käyttänyt sahramia tai en ainakaan vuosikausiin, ja normaalisti olisinkin jättänyt sen kokonaan väliin tästä, mutta onneksi satuin toissapäivänä etsimään jotain muuta maustetta ja huomaamaan sahramipakkauksen väärässä laatikossa. (Meillä on nimittäin mausteet laitettuna aakkosjärjestyksesä irtokarkkilaatikoihin a-k, l-r jne. Aiemmin ne olivat käyttötarkoitusten mukaan, siis leivontamausteet yhdessä, perinneruokahenkiset toisessa jne, mutta tuo mun siippani ei koskaan saanut logiikastani kiinni, joten ne on sittemmin järjestetty aakkosittain.) Niinpä se tuli käytettyä nyt. Valitettavasti kasvisliemen maku käytännössä peitti sahramin maun alleen, mutta ensi kerralla pitää käyttää vähäsuolaisempaa vaihtoehtoa (tai vähemmän) – ja tulihan siitä nätti keltainen väri ruokaan.
Juustoa en enää nykyisin laita risottoon, koska en oikeasti halua peittää pääainesten makua ja parmesaani kyllä peittäisi herkät maut. Kannattaa kokeilla juuston jättämistä pois, suosittelen! Ja samasta syystä käytin tosiaan valkoviiniä enkä sitruunamehua, sillä epäilen sitruunan maun helposti dominoivan. Jos valkoviiniä ei ole, voisin laimentaa valkoviinietikkaa sopivasti ja käyttää sitä, silloin ei tulisi sitruunan kaltaista ylimääräistä makua ruokaan.
Tämä oli muuten neljän hengen annos, mutta pääruokana se oli kolmelle sopiva, pienet lounas-annokset vain jäivät yli.