Heti alkuun selittely-osuus: En ole perehtynyt kaikkiin dokumentteihin enkä suunnitelmiin, joten mutulla mennään nyt. Lisäksi pidätän itselläni oikeuden mielipiteen muuttamiseen, mikäli mielipiteeni on muuttuakseen.

Sitten mielipiteeni: tämänhetkisten tietojeni perusteella en lämpene yliopiston muuttamiselle Raksilaan. Tai siis yliopiston osan muuttamiselle.

Päällimmäinen syyni Linnanmaalla pysymisen kannattamiseen ovat nykyisessä sijaintipaikassa olevat riittävän laajat tilat. Kun yliopisto ja ammattikorkeakoulu lukuunottamatta Oysin lähellä olevia osia ovat yhdessä paikassa, luo se monitieteellisyyttä ja antaa opiskelijoille paremmat mahdollisuudet tutustua toisiinsa ja solmia verkostoja, ystävyyksiä, parisuhteita.

Olin tosi innoissani, kun ammattikorkea koulu muutti yliopiston kanssa samoihin tiloihin. Kuvittelin, kuinka se pitkällä tähtäimellä tuo risteileviä opintopolkuja, kiinnostavampia kursseja, rutkasti lisäarvoa. Ehkä jonain päivänä ihan uudenlaista yliopiston ja ammattikorkeakoulun rajoitta yhdistelevää opiskeluakin.

Niinpä yliopiston rehtorin yllättävät muuttosuunnitelmat olivat kuin ämpärillinen kylmää vettä kasvoilleni.

En ole aivan kartalla siitä, mikä on viimeisin versio yliopiston muuttosuunnitelmasta: ollaanko nyt muuttamassa koko yliopistoa, pelkkää hallintoa, hallintoa ja paria tiedekuntaa vai jotain muunlaista kokonaisuutta. Joka tapauksessa tuntuu askeleelta taaksepäin, että siirrytään yhden pääkampuksen ja lääketieteen erilliskampuksen mallista kolmen kampuksen malliin.

Minua mietityttävät kaupungin Linnanmaan ja Kaijonharjuun tekemät investoinnit ja tulevien investointien suunnitelmat, edestakaisen liikenteen määrä, hajasijoituksen tuomat haitat (edellä luettelemieni hyvin puolten vastakohdat), pysäköinti, kustannuslaskelmien perusteet, Raksilan kampusrakennuksen sijoittaminen markettien takapihalle, sähkö- ja tietotekniikan professoreiden esittämät perusteet Linnanmaalla pysymisen puolesta, väitteet kampuksen sijainnin vaikutuksesta oppiaineiden kiinnostavuuteen sekä yliopiston perustelut. Etenkin se, että Raksilan kampuksen väitettiin piristävän keskustaa koska yliopiston työntekijät maksavat kuntaveroa. Eivätkö he maksa tällä hetkelläkin?

Lopuksi vielä: Muuttopäätöksen tekee yliopisto, siitä eivät päätä valtuutetut. Valtuutetut päättävät kuitenkin kaupungin maankäytöstä ja kaavoituksesta ja nyt on Raksilan alueen liki valmis kaavaratkaisu jumissa.