Kyllä, Oulu ja Suomi tarvitsevat maahanmuuttajia.

Ensinnäkin Oulu on maailmaallakin tunnettu teknologia-alan keskittymä. Keskittyjä, jossa on pulaa alan osaajista. Työvoimapula on vaivannut jo ainakin vuodesta 2013, sillä muistan silloin käyttäneeni jossain tilaisuudessa puheenvuoron alan koulutusmäärien lisäämisen kiireellisestä tarpeesta. Sen jälkeen koulutusta on lisätty jonkun verran, mutta samaan aikaan aikaan on vuosia kasvatettu työvoimavajausta. Eivätkä koulutuspaikat tule täyteen. Niinpä alalle tarvitaan työperäistä maahanmuuttoa ja pian.

Isoille firmoille työperäinen maahanmuutto on helpompaa. Niille yksittäisen työntekijän rekrytointi ei ole samalla tavalla riski kuin pienemmille firmoille. Niillä on todennäköisesti valmis prosessi työluvan hakemiseen, niillä on henkilöitä sen tekemiseen ja resurssia myös kielikoulutuksen organisoimiseen. Koska jos henkilön halutaan jäävän Suomeen, pitää hänelle järjestää kunnollista suomen kielen koulutusta.

Pienet yritykset tarvitsisivat tukea rekrytointiin, prosessin hallintaan ja kielenopetuksen järjestämiseen. En sano, että se pitäisi saada ilmaiseksi, vaan sanon, että pienillä firmoilla ei todennäköisesti ole riittävää osaamista.

Sekä isot että pienet yritykset tarvitsevat työntekijänsä nopeasti, koska työvoimatarve ei odota kuukausia. Niinpä työlupa- ja rekrytointiprosessia pitää nopeuttaa.

Toiseksi meidän kannattaa ottaa maahanmuutosta samalla tavalla hyöty irti kuin Ruotsi on ottanut. Ruotsin BKT on selvästi suurempi kuin Suomen. Kun verrataan Ruotsin BKT:tä ja maahanmuuttomääriä, kulkevat samassa linjassa. Ruotsin BKT:n kasvu on ollut ekonomistienkin mielestä maahanmuuton ansiota. Ja ennen kuin joku väittää, että maahanmuuttajat tulevat yhteiskunnalle kalliiksi, kumoan väitteen: Ruotsissa on tutkittu, että kun on kymmenen tai yhdentoista maahanmuuttajan joukko, joista viisi työllistyy, riittävät näiden viiden yhteiskunnalle tuomat tulot kattamaan loppujen viiden (tai kuuden, en muista lukuja enää satavarmasti) yhteiskunnalle aiheutamat kustannukset.

Kolmanneksi Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin ja siihen, että otamme turvapaikanhakijoita Suomeen. Valtio kattaa turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten tuottamat kustannukset, joten ne ovat edullisia asukkaita kunnille ja lisäävät kunnan elinvoimaisuutta. Pienet kunnat ja kaupungit, kuten Pudasjärvi, ovat todenneet saman ja siksi ne ottavat mielellään pakolaisia kuntaan.

Neljäntenä syynä on Suomen karmea huoltosuhde: väestömme vanhenee ja työikäisten määrä suhteessa eläkeikäisiin vähenee. Lasten määrä vähenee samoin. Synnytystalkoita en suosittele, koska maapallolla on jo väkeä ihan riittävästi. Sen sijaan suosittelen, että Suomen kannattaa ottaa nimenomaan työikäisiä maahanmuuttajia niin paljon kuin mahdollista. Erityisesti koulunsa omassa kotimaassaan käyneet tulijat ovat Suomelle edullisia, sillä ihmisen saattaminen aikuiseksi asti maksaa.

Viidenneksi jokainen maahanmuuttaja rikastuttaa Suomea ja Oulua. He tuovat tuulahduksia omasta kulttuuristaan, he tuovat verkostojaan, he tuovat osaamistaan. He tuovat elinvoimaa, eloa ja iloa Oululle.

Lopuksi: Kuvitelkaa, millainen Suomi olisi ilman Fazeria, Finlaysonia, Stockmannia, Sinebrychoffia, Pauligia, Gutzeitia, Harwallia, Rettigiä, Berneriä. Kaikki maahanmuuttajia, kaikki suomalaisia yrityksiä, kaikki merkittäviä. Kyllä, Suomi olisi paljon ankeampi paikka ilman heitä ja tulevaisuuden Suomi on paljon ankeampi ilman uusia fazereita ja finlaysoneita.

Käyn vaalikonevastauksia-sarjassa läpi muutamia vaalikoneiden herättämiä ajatuksia.