Kuinka arvokasta vapaa-aikasi on? Kuinka paljon vapaa-ajan käyttämisestä yhteisten asioiden hoitamiseen pitää saada korvausta?

Oulun kaupunginvaltuuston kokouspalkkio ennen verojen vähentämistä on 150 euroa. Siitä menee (samoin kuin kaikista muistakin luottamushenkillöpalkkioista) niin kutsuttu puoluevero eli virallisemmin ehdokasmaksu. Se on useilla puolueilla noin 20 prosenttia kokouspalkkiosta ja sillä rahoitetaan esimerkiksi seuraavia vaalikampanjoita. Jos ajatellaan, että puoluevero olisi tasan 20 prosenttia, olisi se 30 euroa. Lisäksi kokouspalkkiosta vähennetään verot. Jos tulot ovat esimerkiksi suomalaisten mediaanipalkan luokkaa (eli reilut 3 000 euroa kuukaudessa), menee kokouspalkkiosta noin 22 prosenttia veroa eli noin 32 euroa. Verojen ja puolueveron jälkeen kokouspalkkiosta jää hiukan alle 100 euroa (paitsi, jos vero menee sivutuloprosentin mukaan, silloin käteen jää noin 60 euroa).

100 euroa palkkiota muutaman tunnin kokouksesta ei kuulosta pahalle, eihän? Mutta kun kokouksen viemä aika ei rajoitu vain itse kokoukseen. Siihen menee paljon enemmän aikaa: Välillä kokousmateriaalia on kymmeniä sivuja eikä niiden silmäileminen riitä, ne pitää lukea huolella. Parhaimmillaan valtuutettu on jo aiemmin perehtynyt käsiteltäviin asioihin, haastatellut ihmisiä, kysellyt kantoja. Aikaa on kulunut siihenkin.

Lisäksi tulevat ryhmäkokoukset. Esimerkiksi vihreillä on kaikkien vihreiden yhteinen noin kaksi tuntia kestävä sunnuntaikokous valtuuston kokousta edeltävänä päivänä ja valtuustoryhmän kokous maanantaina ennen valtuuston kokousta. Yhteensä näihin menee kolmisen tuntia aikaa.

Vasta sen jälkeen on varsinainen kokous, joka voi kestää kolmesta tunnista kahdeksaan tuntiin. Enää ylipitkistä kokouksista ei makseta lisäpalkkiota vaan kokouksessa istutaan vaikka aamuun saakka samalla 100 euron tai 60 euron palkkiolla.

Oulussa kokouspalkkiot ovat pienemmät kuin muissa suurissa kaupungeissa. Oulua pienemmässä Turussa kokouspalkkio on 165 euroa. Tampereella kokouspalkkio on 220 euroa, lisäksi yli kolme tuntia kestävästä osasta maksetaan 50 prosentin korotus per alkava kahden tunnin jakso. Vantaalla valtuuston kokouspalkkio on 200 euroa, Espoossa 330 euroa, Helsingissä 385 euroa.

Kaikki kokoukseen ja siihen valmistautumiseen kuluva aika on pois valtuutetun vähäisestä ja arvokkaasta vapaa-ajasta. Siksi kysyin aluksi, mikä on sinun vapaa-aikasi arvo. Enemmän se on, väitän, kun Oulun kaupunginvaltuuston kokouspalkkio.

Käyn vaalikonevastauksia-sarjassa läpi muutamia vaalikoneiden herättämiä ajatuksia.