Mitä muutoksia meillä on tehty, jotta omalta osaltamme vähentäisimme ilmaston lämpenemistä?
Meillä on siirrytty pitkälti vegaaniseen ruokavalioon. Kasvispainotteisuutta on lisätty vuosi vuodelta ja pari, kolme viime vuotta on eletty pitkälti vegaanisesti. Ei kuitenkaan absoluuttisen vegaanisesti. Kanaa on tehty tämän vuoden puolella kahdesti ja pakastimesta on kaivettu hirvenlihaa muistaakseni toiset kaksi kertaa. Kahvi- ja teemaito on korvattu kaura- tai soijamaidolla ja tavallista maitoa ostetaan silloin harvoin kun tekee kaakaota mieli. Juustoja ostetaan välillä, mutta harvakseltaan niitäkin.
Ruokahävikin määrää pyritään vähentämään, mutta aina välillä lipsahtaa. Esimerkiksi juuri ennen lomaa löysin kuiva-ainekaapin ylähyllyltä kaksi säilytölkkiä, jotka olivat ruvenneet vuotamaan. Toisen parasta ennen oli vuodelta 2011, toisen 2012. Jotta eivät jatkossa vanhenisi käsiin, pitää siirtää säilykkeet näkyvämmmälle paikalle kaapissa.
Auto on lataushybridi ja autoilua on vähennetty. Saa nähdä, onnistuuko vähentäminen edelleen räntäkauden alettua. Nyt kuitenkin yritetään. Ehkä jotain onnistuneesta vähentämisestä kertoo se, että olin jo kerennyt unohtaa missä meidän autossa on vakionopeuden säädin JA käsijarru ?
Kahvia meillä on jo vuodesta 1998 valmistettu vain täsmällisesti kupillinen kerrallaan eli se mitä valmistetaan myös juodaan. Teetä varten meillä on keitin, jolla saa yhdestä teepussista useamman kupillisen juomaa ja joka hauduttaa teeruohon kunnolla. Niitäkään ei siis haaskata.
Meillä ollaan tällä hetkellä Oulun energian asiakkaita. Olen käsittänyt, että Oulun energia ei ole aikeissa luopua turpeen poltosta nopeaan tahtiin, joten mulla on tarkoitus reipastua ja selvitellä vaihtoehtoinen sähköntuottaja sen tilalle.
Maalämpöön meillä on siirrytty jo vuosia sitten ja sisälämpötila on makkarissa noin 18, oleskelutiloissa puolitoista tai kaksi astetta enemmän. Remonttia meidän talossa on tehty vuosien mittaan lisäten lämmöneristystä mutta pyrkien toisaalta säilyttämään se, mikä on järkevää säilyttää eli olohuoneen parkettia ei ole korvattu lautalattialla vain koska lauta miellyttäisi enemmän silmää.
Laitteita ostelen vasta, kun edellisistä aika jättää (mikä on kyllä ihan liian nopeasti, kiitos esimerkiksi kännykkävalmistajien epäeettisen nopean päivitysten lopettamisen). Vaatteista ison osan olen ostanut kirppareilta jo viimeiset sata vuotta ja toisen ison osan tehnyt itse. Nykyisin lähinnä ostan liikuntaan ja ulkoiluun liittyviä kamppeita.
Sanomalehti on vaihdettu e-lehteen, jotta paperia ja jakelua tarvittaisiin vähemmän. Harmi, että divareita ei enää juurikaan ole, olisi edelleen kiva tehdä kirjahankinnat niistä. Kirjastoa käytän paljon, olen aina käyttänyt.
Kun ostan jotain, valitsen mahdollisimman vähän pakattua, koska mikromuovit, ylipakkaaminen ja se, että hiilijalanjälkeä pakkausten valmistaminenkin synnyttää.
Nämä muutokset tulivat ekana mieleen, kun luin Ylen artikkelin IPCC-raportista. Tiedostan toki, että paljon enemmän on vielä tehtävissäkin, mutta nämä ainakin olemme muuttaneet.