Yllättävän usein multa kysytään viime helmikuun pakkausmuovittomaan kuukauteen tai meidän edelleen jatkuvaan mahdollisimman vähämuoviseen elämäämme liittyen roskapusseista. Että millä ne korvataan, jos kaupasta ei ota muovikassia ostosten yhteydessä.
Olen tässä viime viikkoina pitänyt kirjaa, kuinka usein meidän taloudessa keittiön roskis pitää tyhjentää. Ei kovin usein, täytyy todeta.
Torstaina tulee yhdeksän viikkoa täyteen samalla roskapussilla, joka ei sekään ole mikään iso muovikassi tai oikea roskapussi vaan jonkun pakkauksen mukana tullut muovipussi.
Kun lajittelee kaikki mahdolliset lajiteltavissa olevat jätteet ja miettii mahdollisuuksien mukaan omia pakkaushankintojaan (esimerkiksi eilen pyörän lamppua ostettaessa valinta kohdistui kahden samanlaatuisen lampun välillä siihen, joka oli pakattu kartonkipakkaukseen, muovipakkauksessa oleva jäi kauppaan), kertyy roskikseen lähinnä kauppakuitteja ja purukumia, satunnaisesti jotain muutakin.
Jos roskis täytyy tyhjentää yhdeksän viikon välein, tarvitaan vuodessa keittiön roskia varten 5,8 roskapussia. Se ei ole montaa, se. Jäteastiallekaan meillä ei tarvitse tilata tyhjennystä kuin ehkä kahdesti vuodessa. Jos ei käytettäisi roskapusseja, voisi jäteastian tyhjennysväliä harventaa tuostakin, koska silloin roskat asettuisivat astian pohjalle tiiviimmin.
Ja koska olen tyypillinen suomalaisnainen, olen vuosien varrella huolella viikannut ja tallettanut reilun määrän muovikasseja. Niin reilun, ettei meillä taida ihan heti olla tarvetta ostoroskapusseille