Muutamaan kertaan olen kuullut ihmettelyä siitä, miksi kaupungin omistamissa yrityksissä on puolueiden edustajia hallituksen jäseninä.
Välillä ihmettelin sitä itsekin. Mietin, onko sekalaisista taustoista tulevien sekalaisten ihmisten joukko oikeasti paras kokoonpano edistämään omistajan eli kaupungin edun toteutumista yhtiöissä.
Aikani asiaa pohdittuani ja puntaroituani tulin siihen tulokseen, että puolueiden edustajista, siis käytännössä kuntavaaliehdokkaina olleista ihmisistä koostuvat hallitukset näyttävät olevan ihan hyvä joukko omistajan etua edistämään. Osaaminen ja kokemus voi olla monenlaista ja monipuolista, monenlaisempaa kuin yritysten hallituksissa on perinteisesti totuttu näkemään.
Tutkitusti ihmiset näkevät eniten pätevyyttä henkilöissä, jotka ovat mahdollisimman pitkälti heidän itsensä kaltaisia (ja miehiä). Niinpä yritysten hallitukset helposti muodostuvat kovin toistensa kaltaisiksi – vaikka henkilöt vaihtuisivatkin välillä. Hyvä esimerkki siitä on se, että joskus koronaa edeltävinä vuosina joku laski suomalaisten pörssiyritysten johtajat ja totesi, että pörssiyrityksissä on enemmän Juhia johtajina kuin naisia. Eivätkä Juhia toimareiksi valinneet varmasti tietoisesti olleet pyrkineet Juhia palkkaamaan vaan päätyivät kapeakatseisuuttaan huonosti tiedostaen siihen.
Kun hallituksen jäseninä on ihmisiä erilaisista puolueista ja erilaisista taustoista, tulee johtoon myös hyvin erilaisia näkemyksiä. Se taas tekee yrityksille hyvää. On tutkimuksinkin osoitettu, että liian homogeeninen joukko ihmisiä saa vähemmän onnistuneen tuloksen kuin monipuolisempi joukko ihmisiä. Tässä tapauksessa hallituksissa olevia ihmisiä yhdistää halu ajatella kuntalaisten etua (varsin erilaisista näkökulmista toki ja erisuuntaisin tavoittein).
Kaikista karuin muistutus monitaustaisen hallituksen hyvistä puolista on kuitenkin Nuorisosäätiön tarina, joka alkoi jo hetkittäin muistuttaa huonoa jännäriä villeine sijoitussuunnitelmineen ja oikeutta pakoilevine päättäjineen. Kun päättämässä on liian yksimielinen joukko ihmisiä, voi vauhtisokeus iskeä helpommin ja suunta mennä hukkaan.
Eikä huolta niilläkään, joita poliittisin perustein valitun hallituksen osaaminen edelleen epäilyttää: kaupunkiomistajan tahto määrää kuitenkin lopulta suunnan ja hallitus hyväksyttää konsernijohdolla isommat ratkaisunsa.
Mistäkö tämän tiedän? Siitä, että olen tällä vaalikaudella ollut kaupungin vuokrataloyhtiön Sivakan hallituksen jäsen. Edellisellä kaudella olin Potential Toimitilat Oy:n hallituksessa ja sittemmin lakkautetun Digi-liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtajana.