Koska meidän kaikkien täytyy ilmastonmuutoksen hillitsemiksi siirtyä kasvispainotteiseen ruokaan (ja tarkemmin sanottuna vielä vegaanismiin painottuvaan), olen viime vuodet pikku hiljaa kääntänyt meidän taloutemme ruokailuja vegaanisemmiksi. Enkä koe jääneeni paitsi mistään, paitsi ehkä epämiellyttävistä nitkuista ja huonosta omastatunnosta, jota tuotantoeläinten huono kohtelu aiheuttaa.
Ajattelen, että muutoksesta pitää tehdä mahdollisimman helppoa ja itse olen sitä helpottanut tekemällä erityisesti hyviä ruokia. Tässä yksi niistä. Ohje on Yhteishyvästä. Olen itse todella huono noudattamaan ohjeita (koska kärsimättömyys ja huolettomuus), joten ruoka muuttuu yleensä kokkauksen aikana. Niinpä alla lisäksi mukailtu ohje.
Keittobanaanicurry (on muuten aivan oivallista ruokaa, aivan kerrassaan oivallista, suosittelen)
600 g (2 – 3) vihreää keittobanaania <- 2 keltaista mustaksi kypsynyttä keittpbanaania
1 punasipuli
200 g pakastepapuja tai -herneitä <- tetrallinen kikherneitä
1 pieni kukkakaali
4 valkosipulinkynttä <- 3, koska olivat tosi isoja
1 chili <- koska meillä ei ollut tuoretta chiliä, lisäsin lorauksen tulista Ruandasta ostettua mausteöljyä ja yhden chilimaustepurkin pohjat
1/2 dl rypsiöljyä
1 – 1 1/2 rkl currytahnaa <- koska meillä ei ollut currytahnaa, googletin sen ohjeen, siihen voisin palata alempana
2 tl sokeria
3 dl vettä
2 rkl kasvisfondia tai 0,5 kasvisliemikuutio
2 dl kookoskermaa
1 rkl sitruuna- tai limettimehua
(suolaa)
Lisukkeeksi kaura-riisiseosta.
Ensin pilkottiin keittobanaani (kokin huomio: keltainen keittobanaani on makeimmillaan, kun se on kypsynyt mustaksi) ja silputtiin sipuli ja valkosipulinkynnet.
Tai siis sitä ennen vesi kiehumaan kaura-riisin keittoa varten. Ja heti sen perään sipulit ja valkosipulit pieneksi, samoin banaani. Puoli desiä öljyä wokkipannuun sipulit ja valkosipulit sekaan, kuullotetaan. Ohjeessa oli mainittu yksi chili, joka pitäisi pistää sipuleiden sekaan pannuun. Koska tuoreetta chiliä ei sattunut olemaan, lorauttelin semmoisesta lasten d-vitamiini pullon kokoisesta pienestä Ruandasta ostetusta mausteöljyputelista tulista makua ruokaan ja kippasin yhden etiketittömän maustepurkin pohjat myös pannulle.
Kun sipulit ovat tovin kuullottuneet, kipataan banaanit ja sopivan kokoisiksi osiksi paloiteltu kukkakaali pannulle. Annetaan olla jonku aikaa (ohjeessa 5 minuuttia, mutta kuka ottaa aikaa niin tarkasti?), sitten lorautetaan 3 desiä vettä sekaan (käytin vedenkeittimessä kuumennettua vettä) ja pari lorausta eli virallisemmin ehkä ruokalusikallista kasvisfondia. Sekoitellaan.
Viritellään jossain välissä kaura-riisi keittymään.
Koska ohjeen mukaan ruokaan pitäisi jossain vaiheessa lisätä currytahnaa eikä meillä sitä ole, googletin sen ohjeen.
Nyt, kun tätä päivitystä varten googletin ohjeen uudestaan, huomasin että se olikin paljon pidempi kuin mitä minä luin. Ja siinä oli kaikenlaisia ainesmääriä, joita en huomannut ihan ollenkaan aikaisemmin. Mistä ne tulivat ohjeeseen?
3 vihreää chiliä <- en lisännyt chiliä, kun ruuassa oli jo sitä
2 sitruunaruohoa <- en käyttänyt, koska sitä ei meillä ollut
1 limetti (kuori ja mehu) <- jotenkin olin siinä uskossa, että kuori ja puolikkaan mehu ja niinpä perin hirveän hyvin sen, raastoin kuoren kuoriraastimella ja puristin puolikkaasta mehut wokkipannuun
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä <- ei meillä raasteta inkivääriä, se silputaan veitsellä maltillisen pieneksi. Ehkä 2 rkl tuli siitä palasta, kun sen paloittelin
1 ruukku korianteria varsineen <- meillä ei käytetä korianteria, koska saimme siitä yhtenä vuonna kahteen otteeseen hirveän yliannostuksen ja sen maku on sen jälkeen tökkinyt pahasti
1 rkl kalakastiketta
1 rkl öljyä <- en lisännyt, kun sitä oli pannulla jo puoli desiä
1 tl jauhettua korianteria <- lisäsin ehkä ruokalusikallisen, samoin omasta päästäni päättelin että curry-nimiseen ruokaan pitää tulla curry-maustetta, joten laitoin sitä ehkä 2 ruokalusikallista ruuan sekaan
JA SITTEN CURRYTAHNAOHJE JATKUISI, mutta mitään näistä seuraavista en ruuanlaiton aikaan huomannut:
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 salottisipuli
3 valkosipulinkynttä
1 tl mustapippuria
Nuo olisi pitänyt tahnoittaa sauvasekoittimella ja antaa maun tasoittua ja vaikka mitä, mutten luonnollisestikaan lukenut tätäkään ohjetta vaan heittelin vain ainekset wokkiin. Ja tässä vaiheessa tunnustan, etten kyllä lukenut banaanicurryn ohjettakaan ekaa vaihetta pidemmälle, mutta ruuasta tuli silti erinomaista. En jotenkin jaksanut keskittyä ohjetekstiin, kun ainesosaluettelossakin oli niin paljon tekemistä.
Lehtikaalta. Tässä vaiheessa lisätään jääkaapissa olleet ja mieleen tulleet lehtikaalet sekaan. Eli leikataan niistä lehtiruoti pois ja repäistään suurimmat lehden pienemmiksi ja nostellaan lehdet pannulle.
Koska meillä ei ehkä ollut pakasteherneitä eikä -papuja (en oikeastaan viitsinyt tutkia pakastinta selvittääkseni asiaa joten olisi niitä saattanut ollakin), päätin ottaa tetrallisen kikherneitä kaapista. Nesteet talteen ja herneet wokkipannulle muiden kasvisten sekaan.
Lisätään sokeri ruokaan. Puristetaan yli jääneen limetin toisen puolikkaan mehu pannulle ainesten sekaan. Kipataan kookosmaitoa parin desin tetra sekaan. Maistetaan. Lisätään ripaus suolaa.
Tässä vaiheessa kaura-riisikin on jo kätevästi valmista. Siispä ainekset lautaselle ja nauttimaan.