Jos väittäisin, etten koskaan ole sulattanut kalan mätiä porkkanaraasteen sijaan tai parsaa vihreiden papujen sijaan, uskoisitteko?
En minäkään. Äsken nimittäin kävi niin, että tulin ottaneeksi pakastimesta juurikin parsaa papujen sijaan. Se johtuu siitä, että aina pakastimeen ruokaa laittaessani mulle iskee omnipotenssi-harha ja kuvittelen olevani niiin kaikkivoipainen että muistan mitä missäkin purkissa on. Hah!
Koska ruokahävikin vähentäminen on yksi ilmastonmuutoksen hidastamiskeinoista (ja keino saada ruoka riittämään tasa-arvoisemmin ihmisille muuallakin kuin vauraissa länsimaalaisissa perheissä), muokkasin kaverilta saamani ohjeen pakastin-harha-askeleeseen ja erittäin kypsään banaaniin sopivaksi. Tein siis ruuaksi toimittaja Erja Saarisen vinkkaamaa kaali-kookoscurrya tänään.
Simppeli ja selkeä ohje, kuten ainesosaluettelosta näkyy:
Kaali-kookoscurry
400 g valkokaalia
2 rkl kookosöljyä
2 prk (à 400 ml) kookoskermaa
4 rkl punaista currytahnaa
1 punainen paprika
150 g broccolinia
100 g salkopapuja
100 g voipapuja säilykkeenä
½ tl hienoa merisuolaa
½ tl (intiaani)sokeria
½ ruukku thaibasilikaa
Eikä se ollut monimutkainen mun tekemänäkään:
5 perunaa pilkotaan kuorineen
2 sipulia pilkotaan reilun kokoisiksi paloiksi
noin 500-700 g valkokaalia pienitään
2 rkl jotain satunnaista öljyä, koska mun pollani ei säteillyt niin paljoa, että olisin älynnyt että totta kai meillä on kookosöljyä mutta sen paikka ei ole öljyjen luona vaan kuiva-ainekaapissa terveystuotteiden ja harvemmin käytettyjen teelaatujen vieressä
2 prk (à 400 ml) kookosmaitoa
punaista currytahnaa niin paljon kuin puolikkaasta purkillisesta irtoaa eli ehkä 2-3 rkl
ehkä 200 g parsakaalta
yksi kesällä esikeitetty noin neljän sentin pituisiksi pätkiksi leikattu nippu pakastettua parsaa
Puolikas lasipurkillinen eli mahdollisesti noin 1,5 dl aiemmin paahdettuja kikherneitä
1 tl merisuolaa
½ tl tavallista sokeria
tavallisen basilikan ruukun jämät
currya
kurkumaa
Ihan ekana öljy wokkipannulle, perään perunat ja sipulit, hetken päästä myös kaali. Kookosmaito ja curry kaadetaan pannulle, annetaan porista ehkä puoli tuntia, ehkä enemmän tai vähemmän. Sillä välin etsitään pakastimesta pavut ja ollaan tyytyväisiä, että ne löytyivät niin nopeasti. Pilkotaan parsakaalipakkauksen sisällöstä noin puolet pieneksi niin, että varsiosa ja nuput päätyvät erilleen toisistaan.
Kun tuntuu, että peruna, sipuli ja kaalit ovat olleet pannulla riittävän pitkään (eli perunat tuntuvat kypsille), kaadetaan parsakaalin varret sekaan. Samoin jäiset pavut, jotka hetken päästä kummallisesti muuttuvatkin parsaksi. Perataan kylmää saaneesta basilikaruukusta hyväkuntoiset lehdet ja varret, silputaan pieneksi ja heitetään pannulle.
Huomataan, että ruoka näyttää vähän värittömälle ja humpsutetaan kurkumaa ja currya sekaan. Teelusikallinen suolaa – suunnilleen – ja pieni lusikallinen tavallista sokeria pannulle. Lisätään parsakaalin nuput sekaan. Sekoitetaan.
Kun tajutaan, että papujen parsaksi muuttumisen myötä ruuassa ei olekaan papuja, kaivellaan kaappeja voipapujen toivossa eikä löydetä niitä. Aiemmin paahdetut kikherneet kipataan ruuan sekaan.
Nautitaan. Tästäkin nimittäin tuli tosi hyvää. Vaikka taaskaan ei ihan osuttu reseptiin ?
Jälkilisäys: banaani! Murskasinhan minä yhden erittäin kypsän banaaninkin sinne sekaan??