Tein eilen tosi hyvän ja simppelin lisukkeen Valion ohjeella vihreistä pavuista. Niin simppelin, että kuvittelin että edes minä en voi tippua siitä reseptistä.
Arvaatte varmasti, kuinka kävi ?
Ohjeiden veganisoinnista: Vaikka se alkuun saattaisi tuntua hankalalle, ei se oikeasti ole. Maitotuotteet voi korvata kasviperäisillä vaihtoehdoilla, esimerkiksi lehmänmaidon kauramaidolla, ruokakerman kaurapohjaisella ruokakermalla, voin oliiviöljyllä ja niin edelleen. Juustolle ei kaikkiin käyttötarkoituksiin löydy hyvää korviketta, mutta pastan päälle tulevan parmesanin voi korvata oluthiivahiutaleilla, pizzaan tulevan juuston vegaanisella rouheella. Parhaan merkkiä en muista, mutta nimi muistuttaa englannin kerma sanaa (cream) ja etiketissä on ehkä keltaista tai vihreää. Ehkä.
Vihreät pavut mausteöljyn kera (tai itse asiassa ilman öljyä)
Lisukkeeseen tuli:
200 g vihreitä papuja (en tiedä, paljonko pussissa oli)
vettä , suolaa
½ dl cashewpähkinöitä tai pinjansiemeniä (en mitannut, paljonko pähkinöitä laitoin, niitä tuli sopivasti)
75 g Valio Luomu™ voita (tarkoitus oli laittaa oliiviöljyä, mutta UNOHDIN sen kokonaan)
½ (n. 2 rkl) sitruunan mehu (tämän mittasin tarkasti sitruunamehupullosta)
½ tl kynteliä (persiljaa, koska ei meillä mitään kynteliä ole)
punaista lehtikaalta (ei ollut ohjeessa, mutta halusin lisätä väriksi mukaan)
Keitin pavut suolavedessä, rouhin pähkinät pieniksi ja paahdoin pannulla, revin yhden lehtikaalen lehden pieneksi ja heitin myös pannulle, valutetut pavut sekaan, sitruuna sekaan ja vielä persiljakin. Pikkuisen mietiskelin, että sitruunamehun kanssa pitää olla tosi nopeana, että ehtii sekoittaa sen kaikkien ainesten kanssa ennen kuin se haihtuu kuumalta pannulta, mutta öljyn lisääminen ei silti tullut mieleen.
Vasta vahinkopottumuusia ja vegemakkarakastiketta ynnä papulisuketta syödessä muistin öljyn unohtuneen. Hyvää oli kuitenkin noinkin, joten öljy taisi olla turha muutenkin ?
Ja jos ihmettelette, miksi kuvassa on salaatti: katsokaa annoksen keskiosaa, siihen on pinottu loput eiliset pavut. Pähkinät vielä unohtuivat salaatista, ne lisään ihan pian. Samoin öljyn.

Ja jos vielä jäitte ihmettelemään, mikä on vahinkopottumuusi, on tässä vastaus: Vahinkopottumuusi syntyy, kun ei puikulapottuja keittäessä muista katsoa kelloa ja perunat muusiutuvat itsestään kattilassa niin, ettei enää tarvi kuin kaataa enin vesi pois ja lisätä pikkuisen suolaa, voin korvitetta ja kauramaitoa ja sekoittaa.