Meillä tehdään nykyään vain hyviä tai tosi hyviä ruokia.
Koska syöminen nyt vain sattuu olemaan mun elämäni tarkoitus ? ja koska jos haluaa muuttaa elämäänsä ympäristö- ja ilmastoystävällisemmäksi, kannattaa muutos tietenkin tehdä parempaan eikä pahempaan. Ja koska olen vaihtelunhaluinen ja haluan kokeilla koko ajan uusia ruokia.
Ehdotin muutama vuosi sitten puolisolleni, että rupeaisimme kasvissyöjiksi. Koska hän ei ajatukselle lämmennyt, päätin ruveta tekemään erityisen hyviä ruokia, jotka kaikki ”ihan sattumalta” ovat kasvisruokia.
Erityisen hyviin ruokiin keskittyminen on toiminut tosi hyvin ja nykyään meillä ollaankin liki-vegaaneja. Ihan ilman ponnistelua ja tuskastumista ja ilman minkäänlaisia jostain vaille jäämisen tunteita.
Tässä on eilisen ruokamme, kikhernemuhennos. Ihan taivaallisen hyvää!
Ohje on Soppa465-sivuilta ja sen pitäisi olla 4-6 henkilölle, mutta ei siitä kyllä tullut kuin kolme annosta. Meillä ylipäätään tuppaavat neljän hengen ruoka-annokset menemään kahteen pekkaan ? Miten te muut saatte neljän hengen annokset riittämään neljälle?
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä (olivat niin isoja, että vastasivat kuutta kynttä)
2 rkl inkivääriä hienonnettuna (enemmän kuin tuplasin inkiväärin määrän)
½ dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
2 prk (á 230 g) kikherneitä
1½ tl kurkumaa
½ tl – 1 tl chililastuja
2 prk (á 250 ml) kookoskermaa
4 dl kasvislientä
2 lehtikaalin oksaa
½ ruukkua minttua
luonnonjogurttia (paitsi että meillä käytettiin makeuttamatonta soijajugurttia)
Kuori ja silppua sipuli, valkosipulinkynnet ja inkivääri. Kuumenna öljy korkeareunaisessa pannussa. Lisää sipulit ja inkivääri pannulle. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta välillä sekoitellen noin 4 minuuttia eli kunnes sipulit saavat väriä.
Valuta ja huuhtele kikherneet ja lisää ne pannulle. (Älä heitä nestettä pois, siitä tulee loistavaa valkuaisvaahdon korviketta!)
Mausta kikherne-sipuliseos kurkumalla ja chilillä. Paista kikherneitä pannulla noin 8 minuuttia samalla sekoitellen. Kikherneet paahtuvat, maustuvat ja saavat väriä. Ota kaksi desiä kikherneitä erilliseen kulhoon tarjoilua varten. (Minä en saanut kikherneitä paahtumaan rapeiksi, mutta onneksi meillä oli aiemmin pannulla rapeaksi paahtamiani kikherneitä jemmassa – eli itse asiassa tähän kolmelle riittävän suureen muka kuuden hengen annokseen tulikin vielä puoli pakettia enemmän kikherneitä ?)
Murskaa osa pannulla olevista kikherneitä puulastalla, näin kastikkeesta tulee täyteläinen muhennos. Lisää kookoskerma ja liemi. Hauduta muhennosta välillä sekoitellen noin 30 minuuttia eli kunnes siitä sakenee muhennos.
Leikkaa lehtikaalin oksista pois paksut lehtiruodit. Silppua lehdet pienemmiksi paloiksi. Lisää kaali muhennoksen joukkoon hautumaan 5 minuutiksi. Maista muhennosta ja lisää pippuria ja suolaa tarvittaessa.
Ripottele ennen tarjoilua muhennoksen pinnalle paistetut kikherneet ja silppua pinnalle minttua. Tarjolle muhennos luonnonjogurtin kanssa.
Me syötiin tätä vaalean leivän kanssa, mutta se sopisi kyllä myös perunan kanssa.