Voi taivas, miten hyvää ruokaa meillä syötiin eilisiltana. Vieläkin olen innoissani siitä. Ohje on Guardianin, mutta kuten seuraavasta käy ilmi, ihan ohjeen mukaan ei menty.
Virallisesti rosmariinilla ja hasselpähkinöillä maustettuja munakoisoja, mutta meillä niistä tuli huonomuistisuuden ja laiskuuden yhdistelmän (muistelin kaupassa, että ohjeessa oli maapähkinöitä ja ohjeen tarkistaminen netistä olisi ollut liian vaivalloista) vuoksi maapähkinöillä ja cashew-pähkinöillä sekä rosmariinilla maustettuja munakoisoja.
Ohje on kolmelle, mutta se on oikeastaan kooltaan kahden hengen annos.
Munakoisot puolitetaan ja pistetään uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin. Lisäksi vuokaan heitetään kolme sipulia (meillä sattui olemaan punasipulia) paloiteltuina kahdeksaan osaan sekä kokonainen kuorimaton valkosipuli (meillä käytettiin kaksi pienehköä kynnetöntä valkosipulia).
Lorautellaan oliiviöljyä kasvisten päälle ja silputaan rosmariinia (en tullut kaupasta ostaneeksi tuoretta, joten korvasin keltaiseksi haalistuneella kuivatulla rosmariinilla ja toimi ihan hyvin). Ohjeen mukaan pitäisi kyllä toimia toisin: ensin rosmariinisilppu ja sitten vasta oliiviöljy, mutta paremminhan mausteet öljyisen pinnan päällä pysyvät.
Sitten 200-asteiseen uuniin kolmeksi vartiksi. Testasin, että ei haittaa, vaikka ovat (köh, puolisen tuntia) pidempäänkin. Sipulista tulee rapeaa, mutta se oli tosi hyvää niin.
Kypsät kasvikset uunista ja puolitetut pähkinät vuokaan ja paahtumaan kymmeneksi minuutiksi. Sillä välin pitäisi munakoisot kovertaa lusikalla kuoristaan, kuten ohjeen kuvasta näkyy, ja pistää sitten nätisti takaisin. Ei mennyt meillä niin. Meillä kuoret irrotettiin vähemmän hienovaraisesti ja munakoisot pistettiin kulhoon. Fiksumpaa olisi tässä kohtaa pilkkoa ne valmiiksi, ja tulisi varmasti nätimpikin annos.
Ai niin, ja tässä kohtaa olisi valkosipuli pitänyt puristaa kuorestaan ja pistää samaan kulhoon, mutta se pääsi ikään kuin unohtumaan. Kävi niin, että meillä valkosipulit lisättiin ruoka-annosten päälle kokonaisina (mutta toki kuorittuina).
Kulhoon piti heittää vielä sipulit ja pähkinät ja lisäksi tuoretta persiljaa kourallinen. Sitten annos kahteen osaan ja lautasille (ja valkosipulit koristeeksi huipulle). En muistanut laittaa suolaa ruokaan ollenkaan, mutten kyllä sen makua kaivannutkaan.