Kalevan päivän pääuutinen (siis ihan oikeasti lehden pääuutinen) tänään oli uuden postin toimipisteen aloittaminen Raksilassa.
Kalevan pääuutinen tänään ei ollut uutinen siitä, että mannerjäätiköt sulavat ennätysvauhtia ja sulaminen jatkuu vielä satoja vuosia. Ei, se oli sijoitettu sivuille 32 – 33 ulkomaanuutiseksi.
En edes oikein tiedä, mistä päästä lähtisin ajatuksiani purkamaan, mutta kokeillaan tuleeko tolkkua:
Postin toimipisteen aloittaminen Raksilassa marketissa voisi olla Oulu-lehden tai Forum24:n pääuutinen ja jos Haukiputaalla aloittaisi uusi postikonttori, voisi se olla Rantapohjan pääuutinen.
Sen ei missään tapauksessa pitäisi olla maakunnan päälehden pääuutinen. Se ei vain ole sen väärti uutisaihe millään maakuntatason median mittareilla.
Kalevassa ilmastonmuutosuutiset piilotetaan liki poikkeuksetta ulkomaan uutisten sivuille.
Siinä on paitsi looginen virhe, myös virhe uutiskriteereissä: Se, että mannerjää sulaa ennätysvauhtia ei ole kaukaisen maanosan kaukainen uutinen, joka ansaitsee paikkansa lehden loppupäässä. Se on uutinen, joka koskettaa meitä jokaista ja siksi se ei kuulu vain ulkomaanosastolle.
Toisekseen se ei ole lehden loppupään toissijaisiin uutisiin kuuluva asia vaan se on uutiskriteereiltään niin paljon Raksilan postia merkittävämpi asia, että nyt on toimituksessa ollut hiukan puutetta suhteellisuudentajusta.
Valitettavasti kyse ei ole vain yksittäisestä lipsahduksesta vaan Kalevan pitkäaikaisesta uutisoinnin linjasta. Toistuvasti mietin, miksi ihmeessä luen Kalevaa, kun se tuntuu niin usein pienentävän itsensä maakuntalehtiliigan häntäpäähän. Taas olen samojen mietteiden äärellä.
Valitettavasti päivälehdissä ei ole yhtään oikein hyvää lehteä tarjolla. Hesarikin on tarkemmassa tarkastelussa Helsingin seudun maakuntalehti. Aamulehdestä jossain vaiheessa toivoin valtakunnallista lehteä, mutta lupaavasti alkanut kehitys hiipui ja sekin palasi tavalliseksi maakuntalehdeksi.
Tällä hetkellä parhaalta vaihtoehdolta tuntuisi sanomalehdestä luopuminen kokonaan ja keskittyminen Ylen nettisivujen uutisiin (puoli yhdeksän uutisia en enää nykyään kestä katsoa, mutta se on toisen päivityksen aihe se) ja Suomen kuvalehteen.