Voisiko viranomainen työskennellä myös iltaisin? Tätä olen pohtinut, kun olen kuunnellut tuttujen kertomuksia arjesta, jota he elävät heidän vanhempiensa käytyä jo huonokuntoisiksi ja tarvitessa ulkopuolista apua.

Nämä tuttavat ovat kertoneet, kuinka uuvuttavaa on ja kuinka paljon aikaa keskellä työpäivää menee hukkaan, kun heidän pitää järjestellä tapaamisia viranomaisten kanssa ja tietenkin myös tavata heitä virka-ajan puitteissa. Varsinkin yrittäjän näkökulmasta tämä aika on kallista kuin kulta, koska yrityksen kulut juoksevat silloinkin mutta laskutusta ei kerry.

Sekä omat vanhempani että appivanhempani ovat hyväkuntoisia eivätkä taida tarvita apua vielä vuosikausiin, joten tämä maailma ei ole minulle henkilökohtaisella tasolla tuttu. Luotan kuitenkin kuulemiini kokemuksiin ja mietin, voitaisiinko tilannetta jotenkin helpottaa. Olisiko mahdollista esimerkiksi kehittää asiakaspalvelua niin, että palveluneuvojat ja muut viranomaiset olisivat edes muutamana arki-iltana niin sanotusti iltavuorossa? Tekisivät vaikka kuuteen tai seitsemään saakka töitä. Silloin puhelut ja palaverit voitaisiin hoitaa asiakkaan näkökulmasta mielekkäämpään aikaan.

Mietin tätä arkisen esimerkin kautta: Jos kahvilat olisivat auki vain virka-aikaan, pitäisi kahvilakäynnit ajoittaa aina keskelle työpäivää. Siitä seuraisi inhottavia poissaoloja töistä, miinustunteja ja keskeytyksiä päivään. Jos taas kahvilat osoittaisivat erinomaista palveluasennetta ja olisivat edes silloin tällöin avoinna iltaisin ja viikonloppuisin, voisivat ihmiset käydä kahvilla vapaa-ajallaan. Ai mutta niinhän ne taitavat jo ollakin, vai mitä? Järjestely taitaa olla niin toimiva, ettei pelkän virka-aikaisen aukiolon perään haikaile kukaan. Voisiko siis olla järkevää vähintäänkin kokeilla ilta-aukioloa myös viranhaltijoille? En ole vaatimassa, että työajat pitäisi muuttaa pelkästään iltapainotteisiksi, mutta parikin iltaa viikossa olisi iso helpotus asiakkaille.

Samaa voisi muuten miettiä myös nuorisotalojen kohdalta: pitäisikö niiden olla auki erityisesti juuri iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina, kun niiden käyttäjäkuntakin on vapaalla? Ja pankkien: olisiko aivan hurjan villi ajatus, että pankki olisi edes kerran viikossa auki vaikka kuuteen saakka?

Asiakaspalvelunäkökulma edellä kulkemisesta näyttävät aivan huikeaa esimerkkiä kirjastot, jotka ovat laajentaneet aukioloaikojaan jopa jouluun ja ottaneet valikoimiinsa monenlaisia tuotteita taideteoksista kahvakuuliin. Siitä kiitos kirjastoille ja niiden avarakatseiselle henkilöstölle!