Jos minulta oltaisiin kysytty pari päivää sitten, uskonko Pekka Haaviston asettuvan ehdolle presidentinvaalissa, olisin todennäköisesti vastannut etten usko.

Epäuskoni syynä oli se, että Suomessa istuvan presidentin uudelleenvalinta on ainakin minun aikuisikäni ajan ollut päivänselvyys – ja sitä ennen presidenttinä oli Kekkonen, jonka loputon uudelleenvalinta oli suorastaan kiveen kirjoitettu. Ajattelin, että Haavisto ei välttämättä haluaisi pistää itseään uudelleen alttiiksi siihen raskaaseen kampanjarumbaan, joka presidentinvaaliin väistämättä liittyy, ja kampanjoida istuvaa presidenttiä vastaan.

Kampanja-aikana kierretään minuuttiaikataululla tilaisuudesta toiseen ympäri maata. Päivästä toiseen, viikosta toiseen ja kuukaudesta toiseen. Se on väistämättä raskasta. Mutta toisaalta Haavisto kertoi maanantaina meille vihreiden vaalistartissa kauppakeskus Valkeassa hänen kanssaan jutelleille, että hän jaksaa kyllä kiertää maata kunhan pääsee aina yöksi omaan kotiin.

Luultavasti hän on kansanedustajana ja Afrikan erityisasiantuntijana tottunut matkustamaan, kiertämään tapahtumia ja kohtaamaan ihmisiä – ja luultavasti pitääkin siitä. Näin päättelen sen perusteella, mitä itse näin edellisen presidentinvaalin aikaan.

Olin silloin juuri aloittanut Lappilainen-nimisen lehden päätoimittajana, kun minulle tarjottiin tilaisuutta haastatella Pekka Haavistoa. Kävin seuraamassa hänen puhetilaisuuttaan Tervolassa Tervakuksassa. Kahvila oli suureksi yllätyksekseni aivan täynnä ihmisiä.

Tilaisuuden jälkeen Haavisto jatkoi seuraavaan tapahtumaan Rovaniemelle. Istuin automatkan ajan kyydissä ja haastattelin Haavistoa. Koska kampanja oli jo pitkällä, hän oli vähän väsyneen oloinen, mutta jaksoi kertoa ajatuksistaan, vaikka varmasti kysyin ihan samat kysymykset kuin sata toimittajaa jo ennen minua.

Haaviston ajatukset ja kokemukset tekivät minuun vaikutuksen. En tiedä toista kansanedustajaa, joka olisi yhtä hyvin selvillä rauhanvälityksestä tai Afrikan eri maiden tilanteista.

Haavistosta tulisi meille suomalaisille oikea sydänten presidentti: sivistynyt, lämmin, lempeä, viisas ja diplomaattinen. Toivon kovasti, että kampanja lähtee vielä suurempaan lentoon kuin se lähti pian kuusi vuotta sitten. Toivon myös, että Haavistosta tulee Suomen seuraava presidentti. Me suomalaiset ansaitsisimme hänet.

Melkein-selfie Pekka Haaviston kanssa vihreiden vaalistartissa kauppakeskus Valkeassa 6.2.2017. Kuva Satu Haapanen.