Seuraavat kuntavaalit järjestetään huhtikuussa 2017. Oletko miettinyt ehdolle asettumista? Mikäli olet, ota yhteyttä joko minuun tai johonkin toiseen ehdokkaaseen, kunnallisjärjestöön tai piirijärjestöön. Me kyllä neuvomme eteenpäin 🙂 Vielä on Oulun vihreiden listalla muutama paikka vapaana, joten kannattaa olla nopeana liikkeellä.

Ehdokkaaksi asettumisen kynnys on etenkin naisilla korkea – paitsi meillä vihreissä, meillä taitaa olla vaalista toiseen korkein naisehdokkaiden määrä. Yleensä ehdokkuuden esteenä on ajatus siitä, ettei oma osaaminen ja asiantuntemus ole riittävän korkealla tasolla, jotta kykenisi päättämään isoista asioista. Niin minullakin oli pitkään, mutta ilmeisesti keski-ikä teki tehtävänsä, kun tällä kertaa pyydettäessä en kieltäytynytkään.

Oman asiantuntemuksen mahdollisen puutteen herättämien epäilysten lisäksi ehdokasvaihe, itsensä kauppaaminen ja tyrkyttäminen, tuntuvat tökkivän monia. Tunnustan, että minulla tökkii vieläkin. En toistaiseksi osaa kuvitella itseäni jakamassa omalla kasvokuvallani varustettua esitettä ja kehottamassa ihmisiä äänestämään minua. Mielikuvitukseni ei riitä.

Rosa Meriläinen sanoitti ehdokasvaiheen kamaluutta tosi kauniisti tviitissään:

Miksi sitten lupauduin ehdokkaaksi, vaikka ehdokkuus hirvittää noin? Syitä on useita. Yksi syy on se, että luin ja kuulin useasta suunnasta arveltavan, etteivät nykyiset valtuutetut ole kunnissa halukkaita jatkamaan, kun sote-uudistuksen myötä valta siirtyy kunnanvaltuustoilta maakunnille. Ajattelin, että minä voin tarjoutua apuun tässä kohtaa. Lisäksi minua on tosiaan pyydetty useita kertoja ehdolle ja tutut ja ystävät ovat ihmetelleet, miksi en ole mennyt mukaan politiikkaan. Heidän mielestään uskallan rohkeasti muodostaa näkemyksiä asioista, otan selvää asioista ja puolustan näkemyksiäni. Jos näillä kriteereillä olen tuttujen ihmisten mielestä pätevä ehdokkaaksi, selvä se. Tunnistan kyllä itseni noista ominaisuuksista 🙂

Lisäksi minulle muistutettiin, ettei valtuutetun tarvitse olla yli-ihminen vaan aivan tavallinen kuntalainen riittää. Siksi ehdotan, että mikäli tunnet olevasi juurikin tavallinen kuntalainen ja arvelet voivasi antaa aikaa ehdokasvaiheessa ja mahdollisessa luottamustoimessa vaalien jälkeen, kannattaa ruveta ehdokkaaksi. Ollaan kimpassa ihan tavallisia kuntalaisia ensin ehdokkaina ja jos hyvin käy, myöhemmin valtuutettuina!

Edit. Lisätty 15.2.2017 Rosa Meriläisen hieno tviitti ehdokasvaiheesta.